whole earth provisions coupon jabong coupons on dresses oghren gifts awakening mobile coupons for olive garden pastor 25th anniversary gifts anne mette dons gift med

Studieloopbaan: een wegwijzer

8 juli 2021
Posted in Blog 2021

Studieloopbaan: een wegwijzer

Het collegejaar loopt op zijn einde en wij kunnen gaan genieten van een welverdiende vakantie. Velen van jullie vragen je af hoe jullie het volgende collegejaar kunnen indelen. Welke afstudeerrichting ga ik kiezen? Welke extra vakken zal ik nemen? Wat voor nevenactiviteiten zal ik ondernemen? Omdat zoveel keuze bestaat en tamelijk veel rechtenstudenten door de bomen het bos niet meer zien, zal ik in dit artikel enkele handvatten bespreken die kunnen helpen bij het maken van de juiste beslissingen.

Afstudeerrichting

Voor de eerstejaarsstudenten die een afstudeerrichting (hebben) moeten kiezen kan ik de volgende handvatten geven. (1) Bepaal waar jouw interesses het meest liggen aan de hand van de vakken die jij hebt gevolgd. Kon jij je aandacht het best vasthouden bij de colleges Burgerlijk Recht 1, dan ligt een keuze voor Nederlands Recht voor de hand. Indien juist de grensoverschrijdende dimensie van de collegestof jou het meeste boeide, dan zou jij voor Internationaal en Europees Recht kunnen kiezen. Kies wat jou op dit moment het meeste boeit. 

(2) Wees niet bang een verkeerde keuze te maken. Kom jij er volgend collegejaar gaandeweg achter dat jij de verkeerde keuze hebt gemaakt: neem dan contact op met de studieadviseur over een wissel naar een andere afstudeerrichting. Ook kun jij natuurlijk voor twee afstudeerrichtingen kiezen en er eventueel gaandeweg één laten vallen. Besef dat jij in deze periode van jouw studieloopbaan in een nog vrij oriënterende fase zit. In jaar twee en drie van de bachelor is weliswaar sprake van een verdieping van jouw kennis, maar de echte specialisatie vindt pas plaats tijdens de master. Het komt dan ook niet zelden voor dat een student een master kiest die niet direct aansluit bij zijn of haar afstudeerrichting: dit is geen probleem. Een uitzondering hierop is dat je voor de master Notarieel Recht wél de bijbehorende afstudeerrichting moet hebben gevolgd. 

Toekomstperspectief

Belangrijk voor de inrichting van jouw studieloopbaan is de door jouw gewenste carrière. Hierbij geldt: jij kunt je niet vroeg genoeg oriënteren. Stel jezelf vragen als (1) wat wil ik over vijf jaar bereikt hebben? (2) Wat voor beroep wil ik graag uitoefenen? (3) Waar ben ik goed in? (4) Waar liggen mijn interesses? Heb jij bijvoorbeeld een sterk analytisch vermogen, ben jij oplossingsgericht en zet jij je graag in voor anderen? Dan lijkt een togaberoep een geschikte keuze. 

Zodra jij de antwoorden op dergelijke vragen hebt kun jij gericht knopen doorhakken. Bij het maken van keuzes in dit kader vraag jij je telkens af brengt deze keuze mij dichter bij mijn doel? Is het antwoord bevestigend, ga er dan voor! Uiteraard zijn zaken als studieplanning en werkdruk hierbij van belang. Balans is hierbij het sleutelwoord. Onderneem genoeg nevenactiviteiten die bijdragen aan jouw ontwikkeling indachtig het door jou geformuleerde doel, maar zorg ook zeker voor voldoende rust en ontspanning. 

Nevenactiviteiten

De opmerkzame lezer ziet dat een systematische benadering een keuze gemakkelijker kan maken. Jij kiest eerst een afstudeerrichting en daarna bepaal jij het raamwerk waarbinnen jij keuzes gaat maken. Dit doe jij door randvoorwaarden te formuleren zoals wat fascineert mij en waarin ben ik goed. Stap voor stap kom jij zo dichter bij het maken van een keuze. Goed, nu jij weet wat jou interesseert en waarin jij goed bent, kun jij concrete beslissingen maken. Kies een aantal nevenactiviteiten die bijdragen aan een zinvolle verrijking van jouw cv (lees: ervaring). Hiermee bedoel ik dat elke nevenactiviteit op een bepaalde manier moet bijdragen aan het bereiken van jouw doel. Is jouw doel advocaat worden dan doe jij er verstandig aan om bij een Rechtswinkel te gaan werken of bijvoorbeeld jouw schrijfvaardigheid verder te ontwikkelen door te werken bij een juridisch faculteitsblad zoals Terecht Gesteld. Dergelijke nevenactiviteiten dragen bij aan een zinvolle verrijking van jouw ervaring. Werken als vakkenvuller is een voorbeeld van een nevenactiviteit die dit minder doet. Een tip die ik je kan geven voor het bepalen welke nevenactiviteiten bijdragen aan de verwezenlijking van jouw doelen, is door te kijken op LinkedIn profielen van mensen die werkzaam zijn in de branche waarin jij wil werken. Zo kun jij een goed beeld vormen van wat nodig is om binnen te komen als advocaat bij een bepaald kantoor of om officier van justitie te worden binnen een bepaald rechtsgebied. Gebruik deze profielen als richtsnoer voor jouw eigen keuzes. 

Help ik kom er niet uit!

Wat nu als jij helemaal niet weet wat jij wil en waarin jij goed bent? Dan is het natuurlijk moeilijk om gerichte beslissingen te maken. Ga eens praten met een studieadviseur: daarvoor zijn zij er immers! Leg uit dat jij niet goed weet wat jij wil en dat jij stress en druk ervaart voor het maken van keuzes en bang bent de verkeerde te maken. De studieadviseur kan jou verder op weg helpen bij het maken van goede keuzes. Belangrijk om te onthouden is dat jij ook juist studeert om erachter te komen wie jij bent en wat jij wil. Sommige weten nu eenmaal minder goed dan anderen wie zij zijn en wat zij willen. Houd in jouw achterhoofd dat naar mate jij meer ervaring opdoet en verder komt in jouw opleiding, jij steeds beter gaat weten wat jij wil. Loop eens stage bij verschillende werkgevers in verschillende branches. Ga eens studeren in het buitenland en kom in aanraking met een andere cultuur. Stap uit jouw comfortzone en probeer eens iets wat je op het eerste gezicht niet per se aanspreekt. Wees in elk geval niet bang om de verkeerde keuzes te maken: ook een verkeerde keuze draagt bij aan het achterhalen van wat jij wil. 

Conclusie

Teneinde goede beslissingen te maken in het kader van jouw toekomstperspectief kies jij allereerst een afstudeerrichting die jou het meest interesseert. Hierna stel jij randvoorwaarden op zoals waarin jij goed bent. Met deze randvoorwaarden in gedachten ga jij daarna gericht keuzes maken omtrent sectoren/beroepen die jou interesseren. Vervolgens oriënteer jij je op wat nodig is om hier later aan de slag te gaan (gebruik bv. LinkedIn) en maak jij concrete keuzes voor nevenactiviteiten. Wees niet bang om verkeerde keuzes te maken en ga eens langs bij de studieadviseur voor hulp. Vergeet bovenal niet om plezier te hebben, jij studeert immers voor jezelf! 

 

Lijkt het jou leuk om te schrijven voor Terecht Gesteld en/of zou jij graag vanaf september 2021 naast jouw studie een bestuursfunctie willen bekleden? Solliciteer dan uiterlijk a.s. woensdag 14 juli 23:59 uur door ons jouw cv en motivatiebrief te mailen naar info@terechtgesteld.nl.