padelford riverboats coupon make paper gift ribbon baby shower gift tags pokemon tower defense 2 mystery gift code golett
21 december 2020
Posted in Blog 2020
21 december 2020 Terecht Gesteld

Een laatste kerst met Netflix?

Door: Ljibbe de Boer

Als het studieproject ‘Google’ de wereld kan veroveren, dan is het ook zeker geen verrassing dat een goed idee zoals het online streamen van films en series hetzelfde kan bereiken. Al in 1997 kwamen de twee oprichters van ‘Netflix’ op het idee voor een online streaming service, omdat één van de oprichters een boete moest betalen voor het te laat retourneren van Apollo 13. Als iemand die, naar zijn beste weten, nog nooit een boek op tijd terug heeft gebracht bij de bibliotheek, kan ik deze frustratie goed begrijpen. In 1998 lanceerden Marc Randolph en Reed Hastings dan ook de website van Netflix en in 2013 kreeg Netflix ook in Nederland voeten aan de grond. Op het moment van schrijven kan bijna de hele wereld beschikken over films en series ‘at the push of a button’ met alleen China nog als grootste uitzondering op deze regel. Netflix staat op het moment dan ook aan de top van de streaming-voedselketen, maar toch is deze positie minder stabiel dan men op het eerste gezicht zou denken.

Het dreigende gevaar

Netflix is het slachtoffer geworden van een cliché namelijk van het eigen succes. In 1998 was de concurrentie op het desbetreffende gebied minimaal en Marc Randolph en Reed Hastings profiteerden hier maximaal van. Binnen een paar jaar domineerde Netflix de markt in Amerika en vanaf 2010 ging Netflix dan ook de grenzen over. Echter, de films en series beschikbaar op Netflix zijn hoofdzakelijk eigendom van anderen en hier komt dus een juridische dimensie om de hoek kijken. Er is immers sprake van auteursrechtelijk beschermde werken en derhalve kan Netflix dergelijke films en series niet zomaar beschikbaar stellen zonder toestemming van een rechthebbende. Netflix beschikt dan ook over een groot aantal licentie die deze toestemming in kwestie verschaffen, maar deze licenties worden steeds vaker ingetrokken of gewoon niet verlengt. De grootste reden, voor een dergelijke ontwikkeling, is het eigen succes van Netflix. De eigenaren/rechthebbenden van de verschillende werken zoals Disney, Warnerbrothers en Fox willen namelijk zelf profiteren van de ongekende populariteit van een streamingservice!

Een mogelijke oplossing

Het dreigende gevaar is het verliezen van teveel dan wel te belangrijke licenties, maar kan een dergelijke ontwikkeling worden voorkomen? Het antwoord op deze vraag is eigenlijk nee. Als de eigenaren/rechthebbenden de licenties niet willen verlengen of zelfs willen intrekken dan is Netflix hiervan het slachtoffer, maar ook alle mensen die dagelijks de ene film na de andere serie wegkijken. Een mogelijke oplossing voor Netflix, om irrelevantie te voorkomen, zijn de Netflix Original films en series. Het eigendom van deze werken is immers gelegen bij Netflix zelf waardoor het beschikken over licenties niet nodig is. Daarnaast kan Netflix proberen om de exclusieve openbaarmakingsrechten te verkrijgen voor bepaalde werken waardoor men niet meer afhankelijk is van een licentie. Echter, dergelijke rechten kosten vaak veel geld. Om te overleven zal het bedrijf van Marc Randolph en Reed Hastings zich moeten aanpassen aan de mogelijke veranderingen door de groeiende concurrentie op de markt, maar een kerst zonder Netflix is gelukkig dit jaar nog niet aan de orde!