hp coupon code black friday the gift 2015 movie download palo alto car wash coupon conception 2 gifts for fuuko
21 oktober 2019
Posted in Blog 2019
21 oktober 2019 Maaike van de Beek

#TABOOB

Door: Maaike van de Beek

“An artful investigation into Instagram’s definition of a female breast.”

Groot, klein, de een nét wat groter dan de ander, soms hangen ze een beetje. Zo ongeveer de halve wereldbevolking loopt ermee rond. Waar ik het over heb?Borsten natuurlijk! Over het algemeen brengt de vrouwelijke boezem louter goedevrede met zich mee. Op onze o-zo-geliefde sociale media zijn deze tweepluspunten echter een puntje van aandacht. Zo worden op Instagram foto’sverwijderd die te veel ‘bloot’ laten zien. De voorgevel mag dus niet al te goedte zien zijn, maar wat zijn eigenlijk de grenzen van Instagram als het aankomtop ‘naakt’?

Precies deze vraag stelde medeoprichter van Taboob, Jasper Declercq, aan zichzelf. Hij kwam op Instagram een foto tegen van een halfnaakt model. Hij vroeg zich af hoe het kon dat deze afbeelding online bleef staan, terwijl sommige andere vergelijkbare foto’s verwijderd werden door Instagram. Met deze vraag is hij naar fotograaf Noortje Palmers gestapt. Met volle borst vooruit zijn ze gaan brainstormen over dit fenomeen. De uitkomst: Taboob.1 Taboob is een kunstproject dat onderzoekt in hoeverre Instagram foto’s van borsten censureert. Instagram heeft namelijk een algoritme dat foto’s met te veel ‘naakt’ automatisch verwijdert. De oprichters van Taboob vragen zich af wat het algoritme wel en niet als een borst zal kwalificeren. De oprichting van dit platform is geen feministische actie, maar Noortje en Jasper willen wel een discussie aanwakkeren en de grens van Instagrams richtlijnen opzoeken.2

Op 1 juli dit jaar is het Instagram-account van Taboob gelanceerd. Binnen twee dagen had het account al meer dan 22.000 volgers. Taboob plaatst foto’s van één borst, waarbij de tepel op een creatieve wijze wordt gecamoufleerd. Ze worden versierd met bijvoorbeeld spikkels of zilverfolie. De foto’s worden genummerd; zo weten de oprichters precies welke ‘Taboob’ verwijderd wordt. Na het posten van de foto is het even spannend. Zal de foto verwijderd worden, omdat deze strijdig is met de Community-richtlijnen? Waar trekt Instagram de grens als het aankomt op ‘naakt’? Waarom kan een foto van een tepel niet, terwijl sommige andere vulgaire foto’s wél online blijven staan? Foto’s waarop een tepel zichtbaar is worden namelijk van Instagram verwijderd, tenzij het algoritme de foto kwalificeert als zijnde artistiek.3

Als een foto verwijderd wordt, geeft Instagram als argument dat de foto niet voldoetaan de ‘Community-richtlijnen inzake naaktfoto’s of fotografie’. Als eenaccount te vaak de richtlijnen overtreedt, kan het worden verwijderd. Wat is degedachte achter deze richtlijnen? Instagram wil een betrouwbaar en veilig platform zijn, een plek voor inspiratieen expressie. Dit doel moet worden behaald door de algemene regel dat mensenalleen foto’s en video’s mogen plaatsen die voor een brede doelgroep geschiktzijn. Foto’s en video’s waarop seksuele handelingen, geslachtsdelen of eenclose-up van volledig naakte billen te zien zijn worden verwijderd. Daar komt bij dat de minimumleeftijd voor Instagram 13 jaar is. Het is niet debedoeling dat deze jonge aardbewoners een tepel op Instagram kunnen zien, aldusde richtlijnen van Instagram. Het probleem ligt volgens oprichter Declercq meerbij de conservatief-rechtse baas van Instagram dan bij het feit dat Instagramook jonge gebruikers heeft. Het argument dat de afbeeldingen niet geschikt zijnvoor jonge mensen gaat voor Declercq niet op. Het internet staat immers vol metpornografie, wat toch echt wel een paar stapjes verdergaat dan een creatiefversierde borst. Daarbij zijn de foto’s van Taboob niet erotisch bedoeld. Een‘taboob’ bevat één borst die bijna altijd onherkenbaar is gemaakt. De erotiekis ver te zoeken.

De volgende tekst is te lezen in de richtlijn van Instagram:

“We weten dat mensen op bepaalde ogenblikken mogelijk artistieke of creatieve naaktafbeeldingen willen delen, maar we staan vanwege een scala aan redenen geen naaktbeelden toe op Instagram. Naaktbeelden verwijzen naar foto’s, video’s en andere digitaal gemaakte inhoud waarop seksuele gemeenschap, geslachtsdelen of close-ups van naakte billen zijn afgebeeld. Dit heeft ook betrekking op tepels van vrouwen, maar foto’s van borstvoeding of littekens van een borstamputatie zijn toegestaan. Naaktbeelden in de vorm van foto’s van schilderijen en beeldhouwwerken zijn ook toegestaan.” 4

Nu ben ik persoonlijk zeer benieuwd naar het ‘scala aan redenen’ waar Instagram naar verwijst. Immers, wat voor kwaad doet een lieve, zachte vrouwenborst? De argumentatie die Instagram voor dit standpunt zou moeten hebben is echter onvindbaar.

Het account van Taboob is al een keer verwijderd, maar toen hebben de oprichters weer een nieuw account aangemaakt. De oprichters kloppen zichzelf nog niet gelijk op de borst, maar ze zijn zeker wel tevreden met de tot nu toe behaalde resultaten. Hun bevindingen tot nu toe: als je Taboobs in stories van Instagram plaatst worden ze minder snel verwijderd door het algoritme, toch zijn deze ook al eens uit de lucht gehaald. Wees niet al te bang voor het feit dat jouw account eventueel verwijderd kan worden, zo snel gebeurt dit niet. Er zijn ook foto’s verwijderd met borsten die bijna niet meer als borsten te herkennen waren. Het is dus vooralsnog onduidelijk waar het algoritme precies van op tilt slaat.

Beginoktober van dit jaar was dit Belgische initiatief te bewonderen in de IngridDeuss Gallery in Antwerpen. Hier waren alle, dus ook de van Instagramverwijderde, Taboobs te bewonderen. Met deze expositie is ruim €4200 opgehaald voor het goede doel THINK PINK. Dit is de nationale borstkanker campagne van België, zij vragen aandacht voor borstkanker en financieren wetenschappelijk onderzoek. Heb je deze expositie helaas moeten missen? Dan is er een kans om de tweede expositie te gaan bewonderen. Dit is mogelijk van 1 december 2019 tot aan 19 januari 2020 in de C-MINE in Genk. Ik zou zeggen: een leuk uitje voor in de kerstvakantie!

Taboob heeft een creatieve manier gevonden om de grenzen van richtlijnen op te zoeken. Het concept is erg simpel, men heeft nodig: één vrouwenborst en wat versiering. Bijzonder hoe zo’n relatief onschuldige foto zo veel teweeg kan brengen. Taboob is nog lang niet klaar met experimenteren, dus Instagram, maak je borst(en) maar nat!

Nieuwsgierig geworden naar Taboob? Je kan ze volgen op Instagram via @taboobofficial en @taboob_official. Ze hebben ook een website: taboob.be.

Bronnen

1 Metro, ‘VIDEO. Jitske van de Veire gaat topless voor Taboob’, Metro, 23 september 2019, metrotime.be.

2 Frederik Jacobs, ‘De mensen achter de Taboob-hype: “We zijn geen feministen die op de barricades gaan staan”’, Humo, 3 juli 2019, humo.be.

3 Eva Kestemont, ‘Wat zijn borsten en wat niet? Fotografieproject Taboob onderzoekt de grenzen van Instagram’, Knack Weekend, 1 juli 2019, weekend.knack.be.

4 Privacy- en veiligheidscentrum Instagram, Richtlijnen voor de community, Instagram, facebook.com/help/Instagram.