el rodeo coupons mooresville friends gift shop vanderbilt coupons for bitdefender coupon groupon local
21 mei 2019
Posted in Blog 2019
21 mei 2019 Terecht Gesteld

Hoger beroep in zaak Anne Faber 

Op vrijdag 29 september 2017 ging Anne een rondje fietsen in de omgeving van Utrecht. Ze kwam niet meer terug en werd als vermist opgegeven. Haar laatste foto was overal op het nieuws te zien. Bijna twee weken later werd haar begraven lichaam gevonden. Michael P. had haar verkracht en gedood. De rechtbank oordeelde dat er sprake was van gekwalificeerde doodslag. Hij had Anne namelijk gedood om de verkrachting en vrijheidsberoving te verhullen.[1]Afgelopen juli kreeg hij in eerste aanleg 28 jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd. De rechtbank heeft met de straf ervoor willen zorgen dat Michael P. zo lang mogelijk uit de maatschappij wordt gehouden. De straf was conform de eis van het Openbaar Ministerie. De verdediging ging in hoger beroep. Maar waarom?

Door: Isabelle Perdon

Volgens de verdediging zou er zijn gedreigd met geweld tijdens zijn aanhouding. Ook is er geweld gebruikt en is hij niet gewezen op zijn zwijgrecht. Volgens Michael P. is hij hard aan zijn handboeien omhooggetrokken, nadat hij in het arrestatiebusje is gegooid. Hier hield hij letsel over aan zijn schouder. Hij is hier een paar maanden na de arrestatie aan geopereerd. Onderzoekers van het Nederlands Forensisch Instituut concluderen dat het letsel zeer waarschijnlijk door de aanhouding komt. Leden van het arrestatieteam zeggen dat zij hem alleen pijnprikkels hebben gegeven en niet voor een letsel hebben gezorgd. De politie heeft bekend dat ze Michael P. hebben bedreigd met een politiehond als hij niet de vind- of verblijfplaats van Anne zou doorgeven. De hond zou met een muilkorf vlakbij zijn gezicht zijn gehouden. Het OM is van mening dat de strafrechtelijke grens niet is overschreden, omdat de noodzaak van het vinden van Anne groter was. Michael P. stelt ook dat hij slechts een bekentenis heeft afgelegd na drie dagen, omdat hij erg boos was over de behandeling door de politie.[2]

Michael P. had destijds aangifte gedaan tegen de hardhandige arrestatie, maar het OM had de zaak geseponeerd. De rechtbank heeft vastgesteld dat zijn rechten zijn geschonden en dat dit een onherstelbaar vormverzuim oplevert, maar heeft hier geen gevolgen aan verbonden voor de strafmaat. Volgens zijn advocaat moet hij strafvermindering krijgen. Hij wil getuigen horen die betrokken waren bij zijn arrestatie. Het OM ziet geen reden om dit te doen. ‘Als er iemand onmenselijk behandeld is en als er iemand gemarteld is, dan is het Anne.’ Volgens de advocaat-generaal gaat dit hoger beroep ‘om het leed dat Michael P. Anne en haar familie heeft aangedaan’, niet om politieagenten die ‘in het verdachtenbankje’ moeten gaan zitten.[3]

Op 28 en 29 mei om 9:30 uur zal de inhoudelijke behandeling plaatsvinden van het hoger beroep. De familie Faber kijkt er niet naar uit. ‘Hij wil dan aandacht vestigen op het leed dat hem is aangedaan bij de arrestatie. Dat is op zijn zachtst merkwaardig voor de man die verantwoordelijk is voor al het leed dat mijn nichtje Anne is aangedaan.’, aldus de oom van Anne Faber.[4][5]


[1]Rechtspraak, ‘28 jaar cel en tbs voor verkrachten en doden Anne Faber’, Rechtspraak, 17 juli 2018, rechtspraak.nl.

[2]L. Van der Wal, ‘Politie niet vervolgd voor toepassen geweld bij arrestatie Michael P.NU, 11 juni 2018, nu.nl.

[3]Redactie TPO, ‘Moordenaar Anne Faber jammert bij hoger beroep over hardhandigearrestatie’,TPO, 29 november 2018, tpo.nl.

[4]T. Veldhuijzen, ‘Oom Anne Faber: ‘Ze zijn nog niet van ons af’’, NPO Radio 1,18 april 2019, nporadio1.nl.

[5]Rechtspraak, ‘De zaak Anne Faber’, geraadpleegd op 3 mei 2019, rechtspraak.nl.